Mořská rezervace MSC Ocean Cay zvolena "Místem naděje"

Nezisková organizace Mission Blue oficiálně označila mořskou rezervaci Ocean Cay MSC za „Hope Spot", tedy místo naděje. Označení „Hope Spot“ oceňuje pokračující obnovu ekosystému na ostrově a v jeho okolí, včetně úsilí o obnovu korálových útesů a budování odolnosti v rámci programu Super Coral nadace MSC Foundation.

Co je Mission Blue ?

Nezávislá organizace Mission Blue, založená renomovanou oceánografkou Dr. Sylvií Earle, aktivně podporuje ochranu mořských ekosystémů. Pierfrancesco Vago, člen rady nadace MSC a předseda výkonného výboru a výkonný předseda Cruise Division společnosti MSC Group, byl vyhlášen za Hope Spot šampiona.
Tímto prestižním uznáním se Ocean Cay připojuje k celosvětové síti 154 míst naděje organizace Mission Blue, která byla uznána za místa s kritickým významem pro zdraví oceánů, s konečným cílem dosáhnout statutu chráněných mořských oblastí. Nominace jsou pečlivě vyhodnocovány mořskými vědci a poradci organizace Hope Spot, aby se zajistilo, že konečný výběr bude přísný a zároveň bude reálně odrážet globální potřeby ochrany moří.

MSC Ocean Cay, Bahamy

Když v roce 2015 MSC Cruises převzala odpovědnost za Ocean Cay, tento bahamský ostrov trpěl desetiletími průmyslového využívání, včetně těžby aragonitového písku. Lodní společnost se pustila do ambiciózní iniciativy obnovy, přičemž úzce spolupracovala s místní vládou Baham, předními univerzitami, mořskými vědci a ochranáři při obnově ekosystémů ostrova.

Díky velkorysým investicím projekt obnovy již dosáhl významného pokroku. Na ostrově bylo vysazeno téměř 5 000 stromů a 75 000 rostlin, květin a keřů původní flóry, čímž se oživila ochuzená pevnina. Zdraví okolních vod se postupně projevilo vzkvétajícím mořským životem, což dokazuje i přítomnost mořských želv.
Čtěte také: Ocean Cay - MSC Marine: na ostrově se vylíhly první želvy

Uznání „Hope Spot“ objasňuje klíčovou úlohu, kterou obnovené ekosystémy, jako je Ocean Cay, hrají při zvyšování biologické rozmanitosti a zlepšování celkového zdraví našich oceánů.

Program Marine Restoration 

Program Marine Restoration pokrývá 25 čtverečních mil mořských vod a ekosystémů kolem ostrova Ocean Cay. Byl rozšířen v roce 2019, kdy nadace MSC Foundation zahájila svůj program Super Coral na obnovu korálových útesů ostrova. Tato iniciativa využívá vědeckou spolupráci a pokročilý výzkum k identifikaci genotypů korálů známých jako „super korály“, které lépe odolávají tepelnému stresu. Potom jsou strategicky vysazeny, aby vytvořily korálové útesy, odolnější vůči extrémním teplotám způsobeným klimatickými změnami.

Nadace MSC se zavázala podporovat tuto práci a nadále zvyšovat povědomí o naléhavé potřebě úsilí o ochranu oceánů na celém světě. Toto rozsáhlé úsilí o obnovu a informování veřejnosti podtrhuje závazek MSC Foundation k obnově zdraví oceánů, obohacení biodiverzity a podpoře udržitelné budoucnosti naší Modré planety.

Dr. Sylvia Earle, prezidentka a předsedkyně Mission Blue, uvedla: "Je to uznání komplexního úsilí o obnovu a odhodlání chránit mořskou biodiverzitu. Obnova Ocean Cay pod vedením Pierfrancesca Vaga byla multidisciplinárním úsilím obnovit ekologickou rovnováhu na tomto vápencovém ostrově a v moři kolem ostrova.  S potěšením budeme informovat tisíce lidí o klíčovém významu pěstování a výsadby tepelně odolných korálů pro ochranu moří, zdraví oceánů a blaho lidí."

Pierfrancesco Vago, člen představenstva MSC Foundation a předseda výkonného výboru a výkonný předseda Cruise Division společnosti MSC Group, odpověděl: „Být označen za místo naděje je důležitým uznáním pro mořskou rezervaci Ocean Cay a pomáhá soustředit pozornost na to, že my všichni máme důležitou povinnost jako správci naší Modré planety. Tato odpovědnost je důvodem, proč se úsilí vědeckého výzkumu a obnovy našeho programu Super Coral nezaměřuje jen na vytvoření odolných korálových útesů kolem Ocean Cay a na Bahamách, ale současně přispívá k ochranářským poznatkům a iniciativám na celém světě. Děkuji Dr. Sylvii Earle a Mission Blue za jejich neúnavné úsilí, které nás všechny inspiruje, abychom si vážili a chránili bohatou biodiverzitu našich oceánů.“

Tisková zpráva MSC Crociere, Ženeva, Švýcarsko – 12. července 2023.
Zdroj informace, ilustrace a video: společnost MSC Cruises a oficiální kanál YouTube společnosti MSC Foundation

Související články:

Enviromentální udržitelnost ve světě výletních plaveb
Informace o společnosti MSC Cruises
Informace o Ocean Cay MSC Marine Reserve
Oficiální stránka neziskové organizace Mission Blue

Zpět do blogu