Plavby do Belfastu jsou stále oblíbenější

V posledních letech zaznamenáváme stále větší zájem klientů o méně tradiční okruhy plaveb. Cestovatelé zkrátka hledají nové a zajímavé cíle. Irský Belfast k takovým určitě patří.

V rámci výletní plavby navštívilo v letošním roce 2023 Belfast na 320 000 cestujících, kteří připluli na 32 výletních lodích různých společností. Z těch, které jsou již českým turistům známé, jmenujme MSC Cruises, Norwegian Cruises, Holland America a německé AIDA a TUI Cruises. Úspěšná sezóna 2023 tak představuje 8% nárůst cestujících ve srovnání s předcovidovým rokem 2019.

Nový terminál výletních lodí

První výletní loď připula do Belfastu v roce 1996 a od té doby počet návštěvníků stále roste. Belfast si váží zájmu turistů a plně si uvědomuje jeho pozitivní dopad na ekonomiku. Z toho důvodu bylo rozhodnuto o vybudování nového moderního teminálu, který může přijímat i obří výletní lodě nové generace. Jeho součástí je i rozlehlé parkoviště a klientské zázemí s obchody a dalšími službami.
Tento rok zaznamenali v terminále 2miliontého návštěvníka, který dorazil v květnu 2023 výletní lodí Norwegian Dawn.

VYHLEDEJ PLAVBY s přístavem BELFAST 

Co nabízí Belfast

Z našich letitých zkušeností z cestování výletními loděmi již víme, že na jednodenní návštěvu určitého místa je dobré se předem pečlivě připravit. Jen díky tomu pak neztrácíte drahocenný čas a můžete hned po zakotvení vyrazit za svými cíly.

Belfast je především hlavním městem Severního Irska a z turistických přívlastktů mu nejlépe sluší asi tyto: město whisky, silného dobrého piva, pochoutky Fish & Chips, graffity a murálního umění. Okolní příroda je tak trochu drsná, mokrá a hodně zelená.

Naše tipy na zajímavosti pro cestující na plavbách

Belfast Castle a přilehlé zahrady: zachovalý hrad, který je živým kulturním centrem, pořádajícím mnoho zajímavých akcí.

Katedrála Sv. Anny: hlavní kostel anglikánské církve v Irsku.

Muzeum Titanicu: interaktivní a zábavné muzeum je věnováno historii města, loďařskému průmyslu a také smutné historii slavné výletní lodi Titanic.

Botanická zahrada: bohaté sbírky rostlin z mnoha koutů světa najdete v částech Palm House (palmy, tropická flóra), Tropical Ravine (bromélie, orchideje, koření) a Fernery (kapradiny).

Radnice: v neobarokní budově najdete návštěvnickou expozici poskytující pohled do historie města.

Ochutnávka whisky: navštivte Titanic Distillers v Thompson Dock a ochutnejte jejich skvělou whisky. Dozvíte se i o inovacích palírny a zažijete virtuální cestu od doby výstavby Titanicu po současné trendy.

Belfast Mural: město je známé velkým množstvím nástěnných maleb a graffity ve veřejném prostoru.

Okružní jízda autobusem Hop-on Hop-off: 1 či2denní jízdenky na turistický autobus, který míří k nejzajímavějším místům Belfastu.

Chodník obrů - Giant's Causeway: geologický útvar tvořený sloupcovým čedičem (též označovaný jako varhany) najdete na pobřeží u města Bushmills, necelých 100 km od Belfastu. Na 40 000 sloupců tvoří zajímavé útvary připomínající chodník či schody. Přírodní památka je na seznamu UNESCO.

 

Video: YouTube, kanál DW Travel
Obrázek: Pixabay

Zpět do blogu