Okružní plavby Dubaj: co nevynechat

Okružní plavby jsou skvělou příležitostí, jak poznat více míst během jedné dovolené. Abyste vytěžili ze zastávky vaší výletní lodě maximum, je dobré si naplánovat návštěvu míst vašeho zájmu předem a neztrácet pak čas hledáním možností na místě.

Turistické atrakce v Dubaji

Živé a moderní přístavní město Dubaj, ležící mezi pouští a vodami Perského zálivu, je nejrychleji měnící se metropolí. Každý rok se můžete těšit na nějakou novou atrakci nebo fascinující stavbu. Výletní lodě se tu obvykle zdrží více dní, a tak ať už budete kotvit v Port Rashid či v novém terminálu Dubai Harbour Cruise Terminal, máte šanci prožít si Dubaj plnými doušky. Co nevynechat?

Nejvyšší stavba světa Burdž Chalífa a The Dubai Fountain

Novofuturistická výšková budova Burdž Chalífa je díky své výšce 829,8 m nejvyšší budovou světa a drží zároveň dalších 14 rekordů své doby. Mrakodrap na půdorysu tvaru květu pouštní lilie se po 6 letech výstavby otevřel roku 2010 a byl plně zakomponován do rozsáhlého stavebního komplexu celé čtvrti Downtown. Věž Burdž Chalífu obklopují další výškové budoby s hotely, kancelářemi a byty, obří nákupní centrum Dubai Mall, souk Al Bahar a umělé jezero s fontánami The Dubai Fountain. Pro úžasné výhledy z nejvyšší budovy světa jsou uzpůsobena patra 124. a 125., kde najdete ve výšce 456 m prosklenou venkovní plošinu At the Top, kavárnu a obchod se suvenýry. Rozšířená vstupenka vám umožní dostat je ještě výš, a sice do 148. patra ve výšce 555 metrů, kde je nejvyšší vyhlídková plošina na světě At The Top SKY s prosklenou kavárnou a luxusními salonky. 
V 17:45 každý den začíná fascinující světelná hudební show, kterou si můžete vychutnat z nábřeží jezera, z chodníčku The Dubai Fountain Boardwalk nebo přímo z loděk plujících po jezeře. Světelné představedení se opakuje každou půlhodinu až do 23:30.
Cena: At The Top od 149 AED podle času návštěvy; Dubai Sky od 379 AED; vstupenky nutno zakoupit online.

Vyhlídkové kolo Ain Dubai

Obří ruské kolo najdete na ostrově Bluewaters u čtvrtě Dubai Marina. Aktuálně je AIN DUBAI nejvyšší a největší vyhlídkové kolo na světe, které svou výškou 250 m překonává London Eye, singapurský Fleyer i High Roller v Las Vegas. Z celkem 48 klimatizovaných kabinek s celkovou kapacitou 1 750 cestujících se vám naskytne skoro 40 minut trvající dechberoucí výhled na celé městské panorama se všemi jeho dominantami.
Cena: od 130 AED podle času návštěvy, vstupenky nutno zakoupit online.

The Frame

Stavba ve tvaru rámu The Frame v parku Zabeel pomyslně odděluje starou část Dubaje od nové. Z impozantní plošiny ve výšce 150 m si vychutnáte 360°výhled Dubaj jako na dlani: historické uličky a súky ve čtvrti Deira, moderní zástavbu Downtown, mrakodrapy v Dubai Marina i písečné duny či vody Arabského zálivu. Adrenalinový zážitek z procházky po 50 m proskleném mostu si zklidníte v poutavé galerii s prezentací současné i futuristické Dubaje.
Cena: od 50 AED; vstupenky se kupují v turistických centrech, online nebo prostřednictvím aplikace Dubai Now App.

Umělý ostrov The Palm

Ostrov ve tvaru palmy Palm Jumeirah je ikonickým místem Dubaje, lákající na stále nové atrakce. Svou adresu tu mají prestižní hotely, 300 obchodů nákupního centra Nakheel Mall, skvělé restaurace i soukromé resorty. Na špici pomyslné palmy se majestátně tyčí hotel Palm Atlantis se zábavním vodním parkem, akváriem Lost Chambers, delfináriem i lachtaní show a plážovým resortem White Beach, kde si dokonale vychutnáte atmosféru soukromého ostrova. Dopravu v ose kmenu palmy zajišťuje vyhlídková visutá dráha Monorail. V komplexu The Pointe byla v roce 2020 otevřena největší tančící fontána na světě, The Palm Fountain. Tvoří ji obří plovoucí plošiny, které osvětlují oblohu magickými 3 000 LED diodami doprovázenými hudbou světových hudebních hitů.
Na ostrov se dostanete ze stanice metra Palm Gateway pěším mostem ke stanici jednokolejné dráhy Monorail. Cena jízdenky od 10 AED podle cíle a typu jízdenky, celodenní 35 AED.

"Stará Dubaj"

Městské části Deira, Bur Dubai, Karama a Satwa tvoří oblast nazývanou "starou Dubají". Srdcem oblasti je zátoka Dubai Creek, kde kotvily obchodní lodě přivážející koření, myrtu, parfémy, ovoce a zeleninu i zlato a vzácné zboží. Čilý ruch, hemžení prodavačů, nosičů i zákazníků, vůně koření i rychlého občerstvení se tu míchá se krákaním racků a hlukem motorů lodí všech velikostí. Pětkrát za den se tu rozléhá i svolávání muezzina k motlitbě, v tu dobu se vždy ruch zklidní a věřící si dopřejí chvíli rozjímání.
Hlavním cílem jsou ovšem arabské tržníce, súky. Fascinujícícm zážitkem je prohlídka trhu se zlatem, Gold Souk, kde zdatní ochodníci prodávají ve stovkách obchůdků klenoty zlatnických mistrů z mnoha koutů světa. K vidění jsou doslova tuny zlata, ale i největší zlatý prsten světa o váze 64 kg. Pokud jste nenakoupili, nevadí, na trhu s kořením si to určitě vynahradíte. Malé balíčky kvalitního čerstvého koření, bylinek či čajů budou bezesporu skvělým dárkem z cest.
Deira je také vyhlášená cenově dostupnými etnickými restauracemi, nabízejícími speciality z celého světa, především však asijské.
Při návštěvě staré Dubaje zaběhněte také do muzea v pevnosti Al Fahidi Fort, nejstařší dochovalé městské stavby. V muzeu je atraktivně zdokumentovaná historie oblasti, počínaje beduínskými tradicemi přes historii lovu perel až po rozvoj obchodu.

Lodě dhau a abra

Dubaj je přístavní město, a tak lodě sem neodmyslitelně patří. Jsou spojené jak s obchodem, tak s lovem perel. Pro dokonalé nasátí atmosféry města byste si měli plavbu místními loděmi dopřát. Zcela autentické jsou malé motorizované dřevěné loďky abra, které za malý poplatek převážejí cestující mezi čtvrtěmi Deira a Bur Dubai. Na nízké středové lavičce budete vnímat nejen záběry motoru, ale i pokřikování převozníků, krákání racků a šplouchání vody.
Poněkud komerčnější ráz má plavba arabskou lodí dhau (též dhow). Jedná se o tradiční dřevěné plachetnice, které se plavily především kolem pobřeží. Turistická verze pojme na tři desítky turistů, na palubě se můžete občerstvit a poslechnout si zajímavý výklad. Především se vám však naskytne krásný výhled na panorama města a pokud vyplujete večer, výhled na osvětlené mrakodrapy bude zcela fascinující. Plavby dhau lze absolvovat třeba v zátoce Dubai Creek, v Dubai Marina nebo na dubajském vodním kanálu.

 

 VYHLEDEJ PLAVBY Z DUBAJE

 

 

Zpět do blogu